perle de la capacitate – n-am mai ras atat de pe vremea cu „feţi-frumoşi”

Unii elevi care au susţinut anul acesta examene în cadrul evaluării naţionale au dat dovadă de umor ce-i drept involutar! De exemplu, un elev de clasa a opta: „Această operă aparţine speciei literare deoarece în operă sunt feciori de împărat, boieri, chiar şi feţi-frumoşi, ceea ce în lumea reală nu mai sunt”.

În viziunea unor absolvenţi de clasa a VIII-a, „Basmul este o specie în care binele şi răul sunt în război.” Un alt elev scrie: „textul citat aparţine speciei literare a basmului deoarece scrisul este unul moale în tonuri calde”.

Chiar dacă tinerii au avut de comentat un citat dintr-un basm scris de Ion Slavici, unul dintre şcolari scrie că „autorul e anonim şi acest basm este alcătuit de la gură la gură, de la om la om”.

Pentru a înţelege mai bine nivelul redus de dificultate al examenului, vă prezentăm şi celelalte subiecte. Elevii au primit un text ştiinţific, care conţinea răspunsurile unor întrebări de genul:

„Care este dimensinea posibilă a meteoriţilor?” sau „Care este locul în care s-au format”.

Dar elevii au scris: „Meteoriţii s-au format în judeţele Marte şi Jupiter” sau „Meteoritul a fost descoperit în porbagajul unei maşini şi s-a determinat greutatea acestuia la 12 kg”.

Ultimul subiect le-a pus la încercare creativitatea. Elevii au avut de făcut o compunere în care să descrie un tablou impresionant din natură, real sau imaginar. Şi au scris că „Primăvara înverzesc toate vieţuitoarele”, „Eram foarte absolvit de acel peisaj miritim” sau „Pe plajă era multe fete dezbrăcate indecent”.

Şi absolvenţii de liceu din Republica Moldova i-au pus pe gânduri pe profesori, cu fraze de genul: „Semnificaţia motivului ploii – ploaia este motivul ce produce noroiul”, „Motivul soarelui- soarele ne arată iubita din toate părţile şi toate laturile”, „Spre fundul poeziei, el ne arată ceva mai bun”, „Pe fruntea iubitei, fierbinte, poţi face popcorn” sau „Poetul preferat- Ion Creangă, poezia preferată- Guguţă” (sa fi vrut sa scrie Guta si i-a tremurat pixul?)

Reclame

2 responses to this post.

  1. copii bine pregatiti…stai ca urmam noi 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: